Viktig information inför sommaren

summer-big

Efter en fullspäckad vår börjar semestertiden närma sig, det innebär för oss förändrade öppettider och lägre bemanning på kontor och lager.

Dagen innan midsommarafton 20/6 stänger vi klockan 14.00. På midsommarafton 21/6 har vi stängt och öppnar igen på måndagen den 24/6.

Under vecka 27, 28 och 29 stänger vi tidigare måndag till torsdag, följande öppettider gäller:
Måndag - torsdag: 08.00 - 15.00 (lunchstängt 12.00-13.00)
Fredag: 08.00 - 14.00 (lunchstängt 12.00-13.00)

Vecka 30 och 31 har vi semesterstängt, tänk på att lägga din order senast tisdag 16 juli om du vill vara säker på att få leverans innan semestern. Vi öppnar igen måndag 5 augusti med ordinarie öppettider. Som vanligt kan du under semesterperioden lägga din order dygnet runt via vår webshop och mail till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., leverans sker från vecka 32. Läs mer om våra öppettider här.

Leverans med vår bil i Göteborg:
Eftersom vi har lägre bemanning under sommaren så kommer sista utkörningen med vår bil att ske onsdag den 26e juni, därefter gör vi ett uppehåll och kör igång igen som vanligt den 14e augusti. Under tiden är du välkommen att hämta dina varor från lagret på Malmsjögatan 14, alternativt kan du välja leverans med DHL-paket.

Vi på OC Oscarson tackar för ett gott samarbete under våren och önskar dig en riktigt härlig semester!


Välj rätt tråd

kunskapstraden2-2

Tråd av bra kvalitet är ett måste när man sysslar med textilier och sömnad. Vi får ofta frågor om vilken tråd som passar i olika sammanhang, nedan kan du läsa mer om våra råd.

Vilken tjocklek ska du välja?

Trådens tjocklek mäts i siffror där en hög siffra motsvarar en tunn tråd, med andra ord – ju lägre siffra desto tjockare tråd. I allmänhet används grövre tråd till grövre tyg och i regel är det symaskinen som avgör hur tjock tråd du kan använda. Används fel tråd eller en tråd av dålig kvalitet så finns risk att tråden går av, tyget går sönder, sömnaden inte håller etc. Här är våra rekommendationer:

330 – En genomskinlig tråd som används till overlock, langettering och gardinsömnad.
120 och 80 – Används till gardinsömnad och lättare konfektion eller overlock.
75 – Lättare möbeltyger, kretong och jeans.
50 – Passar till möbeltyger, konfektion och plysch.
35 – Används till konstläder, möbeltyger och möbelläder.
25 – För kapellsömnad, möbelläder, markis och bilklädsel.
20 – Används för grövre sömnad som läder, skor och väskor.
18 – Handsömnad, dekorsömnad och smygsömnad.
11 – Dekorsömnad och grövre sömnad.
8 – Dekorsömnad, grövre sömnad, knappgarn etc.

Twistcor

Vår vanligaste tråd heter Twistcor och finns i flera olika tjocklekar med polerad och matt finish. Det är en bomullsomspunnen polyestertråd vars bomullsyta ger en tråd med fint textilutseende som löper bra i maskinen, medan dess polyesterkärna gör tråden stark och tålig.

En polerad finish gör att tråden får en fin glansig yta och att tråden dammar mindre under sömnad, vilket skapar en trevligare och mer effektiv arbetsmiljö.

Den matta finishen ger en mjukare känsla och uppnås genom att tråden inte efterbehandlas. Det gör att tråden sväller något mer vid kontakt med vatten och den lämpar sig därför bra till fuktiga ytor där man vill få en tätare söm.

Polyfil

Tråd som är gjord på 100 % polyesterfilament. 8-tråden används till bland annat dekor, grövre sömnad och knappgarn men kan även användas till smygsömnad. 20-tråden används även denna till grövre sömnad men främst till läder, skor och väskor. 120-tråden används till gardinsömnad och lättare konfektion.

Overlock

Det speciella med denna typ av sytråd är att den inte har någon kärna som de andra trådarna har för att förstärka tråden. Detta gör att priset på overlocktråden blir billigare. Det är en perfekt tråd för att overlocka med och den fungerar även till lättare konfektion. Vi erbjuder overlock som 80- och 120-tråd.

Lintråd och vaxad tråd

Dessa trådar används främst till grövre sömnad och smygsömnad. Den vaxade tråden vi erbjuder motsvarar en 11-tråd och är gjord av 100 % vaxad polyamidfilament. Det ger en stark och kraftig tråd. Lintråden är en mycket stark tråd tillverkad av 100 % lin och motsvarar en 18-tråd.

Konstläder för de tuffaste miljöerna

Chr

Att välja rätt material till rätt projekt är inte alltid så lätt. Utbudet på olika material är otroligt stort och det kan ibland kännas som en djungel. Därför vill vi på OC Oscarson hjälpa dig att få en bredare inblick i och kunskap om vårt sortiment. Den här gången tittar vi närmre på Chronos.

Chronos är ett ftalatfritt konstläder som är framtaget för de allra tuffaste offentliga miljöerna. Med ett extra skydd mot bland annat fett- och svettfläckar är det ett perfekt val för t.ex. restauranger och gym. När du väljer Chronos till ditt projekt får du ett snyggt konstläder som är lättskött och håller länge.

Tack vare finishen och den kraftiga präglingen är Chronos™ mycket likt äkta läder. Det är dessutom utformat för att uppfylla även de strängaste brandkraven (t.ex. Crib5). Precis som de övriga vävarna i contractkollektionen har Chronos™ en hög slitstyrka samt ett utomordentligt fläckskydd i form av beläggningen PERMABLOK3®.

Användningsområden: Offentlig miljö, gym, sjukvård, restauranger, kontor, hemmiljö, marin interiör
Struktur: Grov struktur / Stort mönster
Behandlingar: Permablok3®, SilverGuard®
Sammansättning: Ovansida – 100 % Vinyl, Undersida – 100 % Bomull
Vikt: 740 gr/m2
Bredd: min. 137 cm
Rullängd: ca 30 meter
Slitstyrka: > 300.000 Martindale
Köldhärdighet: -23°C
UV-resistens: 1000 hours ≥ 7 Blue Wool Scale
Flamskydd: EN 1021 Part 1 & 2, UNE 23.727-90 1R/M.2, NF P 92-503/M2, DIN 4102 B2, BS 5852 Part 2 CRIB 5, UNI 9175 (1987) / UNI 9175/FA1 (1994) Classe 1.IM (UNO I EMME), ÖNORM B 3825, Gruppe 1 - Schwerbrennbares Verhalten, ÖNORM A 3800 Teil 1, Qualmbildungsklasse Q1 – schwachqualmend, IMO FTP 2010 Code MSC.307 (88) Part 8 3.1 & 3.2, FMVSS 302, FAR 25/853, ECE R118 (replaces Directive 95/28/CE), EN 71-2:2006+A1:2007 - Safety of Toys - Parte 2: Flammability, NF D 60-013 (art. AM 18)

Chronos finns i 20 olika nyanser, se mer och beställ en provkarta i webshopen.

Window Fabrics

windowfabrics

Äntligen är den nya gardinkollektionen här och vi är stolta att kunna meddela att OC Oscarson är officiell distributör av Sunbrellas nya kollektion Window Fabrics! Kollektionen består av en samling förstklassiga tyger för bland annat gardiner och draperier. Du får inte bara tyger med snygg design och hög kvalitet utan får även glädjas av:

UV-beständighet - Samtliga tyger i kollektionen är tillverkade i 100 % spinnfärgad akryl. Det innebär att själva fibrerna i tyget är helt genomfärgade och inte bleks, till skillnad från många andra tyger där bara själva ytskiktet av tyget är färgat. Toppen för gardiner, draperier och andra applikationer som utsätts för mycket solljus.

Fläckskydd - I likhet med Upholstery-kollektionerna så är Window Fabrics försedd med ett förstklassigt fläckskydd, perfekt om du vill ha ljusa tyger utan att behöva oroa dig för fläckar och smuts.

Vattenavstötande - Tack vare dess vattenavstötande yta kan tygerna användas både inne som ute, och du behöver inte tänka på att ta in tygerna när regnet kommer.

Samtliga tyger i kollektionen ligger på tre meters bredd så att du slipper skarva för breda partier. Välj bland 58 referenser och fyra olika designer: Natté, Velum, Smart och Mild.

 

Premiär för kunskapstråden!

kunskapstraden1-1

Vi får många frågor som rör skumplast och börjar därför den här serien med att titta närmre på just skumplast. Det finns otroligt mycket att lära om skumplast och här kommer en sammanfattning med de vanligaste frågorna vi får.

Vi behandlar följande frågor:
-    Polyeter eller kallskum?
-    Volymvikt vs. Newton
-    Vilken kvalitet ska du välja?
-    Miljö och hälsa

Polyeter eller kallskum?

Polyeter har en oregelbunden cellstruktur som har mycket bra komfortegenskaper. Polyeter har en jämnare avlastingsförmåga och kan därför vara ett bättre val att ligga på. Det står sig dessutom ofta bättre i fuktiga och/eller våta miljöer.

Kallskum, eller högelastiskt skum som egentligen är ett mer korrekt namn, har från början fått benämningen kallskum efter att tillverkningsprocessen utvecklades så att formgjutningen kunde genomföras utan att tillföra värme. Eftersom att kallskum har en större och kraftigare cellstruktur har den mer kraft att skjuta ifrån med (vi kan jämföra cellstrukturen med en muskel). Det klarar sig bättre i brandklassningstester, vilket gör det till ett naturligt val i offentlig miljö (det finns såklart även polyeter som är flamskyddad).

Volymvikt vs. newton

När du ska välja skumplast kan det vara bra att veta hur kvaliteten på skummet mäts. Enkelt sagt kan man säga att ju mer material skumplasten har desto längre livslängd har den. Detta mäts i kilo per kubikmeter. Hårdheten eller bärigheten på skumplast mäts i newton och där gäller att ju högre newton, desto hårdare är skummet. Med andra ord blir inte skumplasten hårdare enbart för att den har mer material.

Vilken kvalitet ska du välja?

Ofta beror valet av skum på personen som ska ”använda” skummet, generellt gäller att en tyngre person bör välja ett skum med mer material och/eller högre bärighet. Ett skum med låg volymvikt och låg bärighet blir snabbt nedsuttet. Det är dock i slutänden till stor del en fråga om tycke och smak.

Generellt kan man även säga att ett skum som har hög volymvikt och newton passar bättre för till exempel offentliga miljöer där skummet utsätts för mer slitage. Vi erbjuder ett 44-kilos kallskum och en 55-kilos polyeter för sådana miljöer. En del väljer även att kombinera ett hårdare skum i botten med ett mjukare skum, för extra komfort, ovanpå. Våra 35- och 38-kilos skumplaster funkar till det mesta och är bra som både sitt- och liggkvalitet vilket gör dem väldigt populära. De finns i både hårdare och mjukare utföranden från 135 newton upp till 185 newton. Om du är ute efter en mjukare kvalitet för till exempel bäddmadrasser så har vi även två kvaliteter som vi kallar för soft. Polytex, boanded foam, eller pyttipanna som det också kallas, är en skumplastkvalitet som tillverkas av spillmaterial som sammanfogas under högt tryck med hjälp av bindemedel. Vår Polytex är ganska hård och passar bra till exempelvis MC-sadlar.

Brandklassning

Det finns en hel del aspekter du bör ha i åtanke när du väljer skum som ska klara vissa flamskyddskrav. Till exempel kan beklädnadstyget i kombination med skummets täthet ha stor betydelse. Med andra ord så är det svårt att ge ett generellt svar på vilket skum som passar bäst i det avseendet. Fråga gärna oss om du har ett projekt med specifikt flamskyddskrav.

Miljö och hälsa

Vi erbjuder skumplaster som är certifierade enligt Oeko-tex. Här är ett utdrag från Oeko-Tex.com: ”… Med OEKO-TEX®-systemet kan eventuella källor där problematiska ämnen kommer in i olika led i tillverkningen upptäckas och åtgärdas. Så snart en textilprodukt får en ny sammansättning eller dess material förändras kemiskt, krävs en ny provning. (…) För företag som arbetar inom textil- och klädbranschen är OEKO-TEX® kriteriekatalog en enhetlig och vetenskapligt grundad bedömningsnorm för utvärdering av potentiellt skadliga ämnen i textilier i en globalt organiserad och starkt fragmenterad textilproduktion.”

Våra leverantörer är även certifierade enligt ISO14001.


Du är här: Hem Nyheter