Nu även på 280 cm bredd

3430-0034-2

Vårt nya gardinfoder i bomulls-/polyestermix har redan fått fin respons. Nu kan vi även erbjuda fodret i alla tre färger på 280 cm bredd. Fodret är av en blandning av polyester (75%) och bomull (25%) med satinfinish. Det breda fodret är smidigt att hantera då det levereras vikt på hälften innan upprullning. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. för mer information och prover eller beställ direkt i webshopen.

Har du koll på konstläder?

Kunskaptraden4-1

Konstläder, vinyl, galon, sky – kärt barn har många namn. I det här avsnittet av kunskapstråden snackar vi om konstläder. Vad är egentligen ftalater, vilket konstläder ska du välja till ditt projekt och hur var det där med spritning?

Visste du att ordet Galon från början är ett varumärke? Ordet kommer från en sammansättning av Gamlestadens Konstläderfabrik och nylon (Ga-lon). Idag är det många som använder galon som benämning för konstläder, dvs. en väv av textil som beläggs med plast (vanligtvis PVC eller PU). Tyvärr har konstläder haft ett ganska tråkigt rykte, det har uppfattats som plastigt, billigt och av dålig kvalitet. Lyckligtvis har konstläder, i likhet med andra material, utvecklats väldigt mycket de senaste åren och idag finns det både riktigt tåliga och snygga konstläder på marknaden.

Vad är ftalater?

Ftalater är en grupp omdebatterade ämnen som används som mjukgörare i plaster. Vissa ftalater, dock inte alla, kan vara eller misstänks vara hormonstörande. I EU är användning av ftalater vid tillverkning reglerat och de skadliga ftalaterna är till stor del ersatta med andra mjukgörare. Allt fler konstläder tillverkas därmed helt utan ftalater, dessa konstläder är fria från ftalater: Avantgarde, Chronos, Dolce och Maglia.

Vilket konstläder ska du välja?

Det finns många aspekter att ta hänsyn till vid val av material, t.ex. flamskyddskrav, slitstyrka, yttre påverkan (t.ex. väder och vind) och kanske inte minst utseende. På OC Oscarson har vi två huvudkollektioner, Contract Collection (CC) som är framtagen för offentlig miljö som t.ex. hotell, restauranger, kontor etc. och Marine Collection (MC) som bland annat används i båtar, utomhusmiljöer, snöskotrar etc. CC och MC är uppdelade i två kategorier – läderliknande och textilliknande. Utöver Contract och Marine har vi även Surface Collection och Automotive Collection. Vissa konstläder passar till flera olika områden och finns därför med i flera av kollektionerna.

Majoriteten av våra konstläder är framtagna för att möta de krav som ställs på offentliga miljöer. De flesta med en slitstyrka på minst 100 000 Martindale, förstklassig UV-tålighet och extra tufft mot fläckar och bakterier. I tabellen nedan ser du vilka användningsområden som de olika referenserna är lämpliga för.

Klicka på respektive design nedan för mer info, färgval och prover.

I = Passar interiör                      E = Passar exteriör                     X = Ej specificerat

Design  Offentlig miljö Marin  Fordon Bostad


 Läderliknande

Assia I
Avantgarde  I X I
Beluga I/E X
Chronos  I I X I
Dolce  I I X I
Marlin  E I/E X E
Nautilus  E I/E X E
Pegasus/Polaris  E I/E X E
Valencia  I I X I
 Zander  E I/E X E


 Textilliknande

Carbon fiber  E I/E X E
Diamante  I/E I/E X I/E
Hitch  I/E I/E X I/E
Maglia I/E I/E X I/E
Silvertex  I/E I/E X I/E
Skyline  I/E I/E X I/E
Square Met  I/E I/E X I/E
Vogue  I/E I/E X I/E

 

Visste du att vi även kan specialtillverka konstläder efter dina önskemål? Du väljer färg, mönster och egenskaper - perfekt för dig som vill skapa ett nytt koncept eller har specifika krav. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.för mer information!

Rengöringsguider

Generellt gäller att konstlädret håller längre vid regelbunden rengöring, använd en mjuk vit trasa, ljummet vatten och eventuellt lite PH-neutral såpa. Eventuella fläckar avlägsnas omgående för bästa resultat. Vi har olika rengöringsguider beroende på vilken beläggning konstlädret har. De två vanligaste beläggningarna är Permablok3 och Permaguard. Klicka på länkarna nedan för att komma till respektive rengöringsguide:

Kan du sprita konstlädret?

Det här är en ständigt återkommande fråga. Svaret är inte alltid självklart och det varierar från konstläder till konstläder. Det som händer när konstlädret spritas är att mjukgöraren i materialet ”dras ut”, det gör att konstlädret torkar och lättare spricker. Vissa konstläder har högre tolerans mot alkohol än andra, men generellt så är det bäst att eftertorka med vatten. Klicka på länken nedan för att se vilka rengöringsmedel som är godkända för respektive konstläder. Finns rengöringen eller konstlädret du letar efter inte med på listan? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Rengöringsguide med godkända rengöringsmedel

 

 

Dags för mässa!

stm2019

Äntligen är det oktober och på torsdag är det dags för årets upplaga av STM Branschmässa! Vi packar väskorna och hoppas få träffa dig i Växjö. Vi kommer bland annat ta med oss lite nyheter, konstläder och gardinband.

Mässan håller till på Elite Park hotell & Växjö konserthus, Västra esplanaden 14. Nytt för i år är att mässan på fredag är öppen även för dig som inte är medlem.
Öppettiderna är torsdag 10.30-17.30, samt fredag 9.00-12.00, hoppas vi ses där!

Gardinbandsskolan

kunskapstraden3.3

Kunskapstråden är tillbaka och den här gången handlar det om gardinband! Vi har gardinband för alla typer av gardiner. Till våra mest populära hör waveband och veckband som framförallt används av våra kunder som syr gardiner till offentlig miljö, till exempel hotell, restauranger och kontor. Förutom dessa har vi såklart även multiband, rynkband, latt- och tubband, hissgardinband etc. Nedan kan du se exempel på några olika gardinband och hur de används. Klicka på de röda länkarna för att komma till produkterna i webshopen.

Waveband

wave3  wavegardin

Wavebandet är vårt just nu populäraste gardinband. Våra waveband är transparenta och av 100 % polyester, de finns i 70 och 75 mm bredd. Bandet skapar mjuka vågor från båda sidor och du kan själv justera hur djupa vågor du vill ha, perfekt för draperier och gardiner som syns från båda håll. Används tillsammans med gardinkrok och glid på snöre.

Klassiskt Veckband

3546-7010-2  3546-7010

Det klassiska veckbandet används tillsammans med fingerkrokar. Vårt är 70 mm brett och finns i polyester och polyester/bomullsmix i färgerna vit, oblekt, offwhite och transparent.
Du hittar dem här.

Pennvecksband

3546-4053  3546-4053-2

Det här bandet ger jämna så kallade pennveck. Finns i 76 mm bredd med 20 mm intervall mellan vecken. Du hittar det här.

Rynkband "Wave"

3546-4301  3546-4301-2

Ett transparent 80mm rynkband med wavefunktion, ger jämna vågor och används tillsammans med gardinkrok (även kallad räka). Du hittar det här.

Rynkband Smock

3546-8510  3546-8510-2

Ett rynkband som ger en snygg effekt på gardiner och draperier. Det här bandet är 85 mm brett, 100 % polyester och kan tvättas i 60 grader. Du hittar det här.

Smalt rynkband

3546-2910-2  3546-2910

Ett smalt rynkband i 100 % polyester, 29 mm brett. Ger en snygg rynkeffekt på gardiner och draperier. Du hittar det här.

Lattband

3546-4166  3546-4166-2

Lattband används vanligtvis till hissgardiner (även kallat Roman Blinds). Vi har flera olika lattband men vårt populäraste heter Hestia (bilderna ovan). Detta kompletteras med en latta som ger stadga och ett snyggt, jämnt "vik" på hissgardinen, samt ett clips med ögla för linan. Samtliga lattband hittar du här.

Glidband och glid på snöre

Glid p_snre  Glidband

Glid på snöre (bild 1) och band med glid (bild 2) används för att enkelt få samma avstånd mellan gliden.

Glid på snöre används tillsammans med en gardinkrok och till exempel ett waveband. Hos oss hittar du glid på snöre för 4 mm skena med 60 mm avstånd. Det finns även som beställningsvara med 80 mm avstånd.

Bandet med glid sys direkt på gardinen och träs i skenan. Vårt glidband är transparent, 30 mm brett och har 95 mm mellan varje glid.

Band med glid och glid på snöre

Glidpasnore-1

Vi kan nu erbjuda glid på snöre och band med glid till 4 mm skena igen. Glid på snöre finns i lager med 60 mm mellanrum, men går även att beställa med 80 mm mellanrum. Bandet med glid är transparent, 30 mm brett och med 95 mm mellan varje glid.

Här hittar du samtliga.

Du är här: Hem Nyheter