Premiär för kunskapstråden!

kunskapstraden1-1

Vi får många frågor som rör skumplast och börjar därför den här serien med att titta närmre på just skumplast. Det finns otroligt mycket att lära om skumplast och här kommer en sammanfattning med de vanligaste frågorna vi får.

Vi behandlar följande frågor:
-    Polyeter eller kallskum?
-    Volymvikt vs. Newton
-    Vilken kvalitet ska du välja?
-    Miljö och hälsa

Polyeter eller kallskum?

Polyeter har en oregelbunden cellstruktur som har mycket bra komfortegenskaper. Polyeter har en jämnare avlastingsförmåga och kan därför vara ett bättre val att ligga på. Det står sig dessutom ofta bättre i fuktiga och/eller våta miljöer.

Kallskum, eller högelastiskt skum som egentligen är ett mer korrekt namn, har från början fått benämningen kallskum efter att tillverkningsprocessen utvecklades så att formgjutningen kunde genomföras utan att tillföra värme. Eftersom att kallskum har en större och kraftigare cellstruktur har den mer kraft att skjuta ifrån med (vi kan jämföra cellstrukturen med en muskel). Det klarar sig bättre i brandklassningstester, vilket gör det till ett naturligt val i offentlig miljö (det finns såklart även polyeter som är flamskyddad).

Volymvikt vs. newton

När du ska välja skumplast kan det vara bra att veta hur kvaliteten på skummet mäts. Enkelt sagt kan man säga att ju mer material skumplasten har desto längre livslängd har den. Detta mäts i kilo per kubikmeter. Hårdheten eller bärigheten på skumplast mäts i newton och där gäller att ju högre newton, desto hårdare är skummet. Med andra ord blir inte skumplasten hårdare enbart för att den har mer material.

Vilken kvalitet ska du välja?

Ofta beror valet av skum på personen som ska ”använda” skummet, generellt gäller att en tyngre person bör välja ett skum med mer material och/eller högre bärighet. Ett skum med låg volymvikt och låg bärighet blir snabbt nedsuttet. Det är dock i slutänden till stor del en fråga om tycke och smak.

Generellt kan man även säga att ett skum som har hög volymvikt och newton passar bättre för till exempel offentliga miljöer där skummet utsätts för mer slitage. Vi erbjuder ett 44-kilos kallskum och en 55-kilos polyeter för sådana miljöer. En del väljer även att kombinera ett hårdare skum i botten med ett mjukare skum, för extra komfort, ovanpå. Våra 35- och 38-kilos skumplaster funkar till det mesta och är bra som både sitt- och liggkvalitet vilket gör dem väldigt populära. De finns i både hårdare och mjukare utföranden från 135 newton upp till 185 newton. Om du är ute efter en mjukare kvalitet för till exempel bäddmadrasser så har vi även två kvaliteter som vi kallar för soft. Polytex, boanded foam, eller pyttipanna som det också kallas, är en skumplastkvalitet som tillverkas av spillmaterial som sammanfogas under högt tryck med hjälp av bindemedel. Vår Polytex är ganska hård och passar bra till exempelvis MC-sadlar.

Brandklassning

Det finns en hel del aspekter du bör ha i åtanke när du väljer skum som ska klara vissa flamskyddskrav. Till exempel kan beklädnadstyget i kombination med skummets täthet ha stor betydelse. Med andra ord så är det svårt att ge ett generellt svar på vilket skum som passar bäst i det avseendet. Fråga gärna oss om du har ett projekt med specifikt flamskyddskrav.

Miljö och hälsa

Vi erbjuder skumplaster som är certifierade enligt Oeko-tex. Här är ett utdrag från Oeko-Tex.com: ”… Med OEKO-TEX®-systemet kan eventuella källor där problematiska ämnen kommer in i olika led i tillverkningen upptäckas och åtgärdas. Så snart en textilprodukt får en ny sammansättning eller dess material förändras kemiskt, krävs en ny provning. (…) För företag som arbetar inom textil- och klädbranschen är OEKO-TEX® kriteriekatalog en enhetlig och vetenskapligt grundad bedömningsnorm för utvärdering av potentiellt skadliga ämnen i textilier i en globalt organiserad och starkt fragmenterad textilproduktion.”

Våra leverantörer är även certifierade enligt ISO14001.


Du är här: Hem Nyheter Premiär för kunskapstråden!