Välj rätt tråd

kunskapstraden2-2

Tråd av bra kvalitet är ett måste när man sysslar med textilier och sömnad. Vi får ofta frågor om vilken tråd som passar i olika sammanhang, i avsnitt 2 av kunskapstråden kan du läsa mer om våra råd.

Vilken tjocklek ska du välja?

Trådens tjocklek mäts i siffror där en hög siffra motsvarar en tunn tråd, med andra ord – ju lägre siffra desto tjockare tråd. I allmänhet används grövre tråd till grövre tyg och i regel är det symaskinen som avgör hur tjock tråd du kan använda. Används fel tråd eller en tråd av dålig kvalitet så finns risk att tråden går av, tyget går sönder, sömnaden inte håller etc. Här är våra rekommendationer:

330 – En genomskinlig tråd som används till overlock, langettering och gardinsömnad.
120 och 80 – Används till gardinsömnad och lättare konfektion eller overlock.
75 – Lättare möbeltyger, kretong och jeans.
50 – Passar till möbeltyger, konfektion och plysch.
35 – Används till konstläder, möbeltyger och möbelläder.
25 – För kapellsömnad, möbelläder, markis och bilklädsel.
20 – Används för grövre sömnad som läder, skor och väskor.
18 – Handsömnad, dekorsömnad och smygsömnad.
11 – Dekorsömnad och grövre sömnad.
8 – Dekorsömnad, grövre sömnad, knappgarn etc.

Twistcor

Vår vanligaste tråd heter Twistcor och finns i flera olika tjocklekar med polerad och matt finish. Det är en bomullsomspunnen polyestertråd vars bomullsyta ger en tråd med fint textilutseende som löper bra i maskinen, medan dess polyesterkärna gör tråden stark och tålig.

En polerad finish gör att tråden får en fin glansig yta och att tråden dammar mindre under sömnad, vilket skapar en trevligare och mer effektiv arbetsmiljö.

Den matta finishen ger en mjukare känsla och uppnås genom att tråden inte efterbehandlas. Det gör att tråden sväller något mer vid kontakt med vatten och den lämpar sig därför bra till fuktiga ytor där man vill få en tätare söm.

Polyfil

Tråd som är gjord på 100 % polyesterfilament. 8-tråden används till bland annat dekor, grövre sömnad och knappgarn men kan även användas till smygsömnad. 20-tråden används även denna till grövre sömnad men främst till läder, skor och väskor. 120-tråden används till gardinsömnad och lättare konfektion.

Overlock

Det speciella med denna typ av sytråd är att den inte har någon kärna som de andra trådarna har för att förstärka tråden. Detta gör att priset på overlocktråden blir billigare. Det är en perfekt tråd för att overlocka med och den fungerar även till lättare konfektion. Vi erbjuder overlock som 80- och 120-tråd.

Lintråd och vaxad tråd

Dessa trådar används främst till grövre sömnad och smygsömnad. Den vaxade tråden vi erbjuder motsvarar en 11-tråd och är gjord av 100 % vaxad polyamidfilament. Det ger en stark och kraftig tråd. Lintråden är en mycket stark tråd tillverkad av 100 % lin och motsvarar en 18-tråd.

Du är här: Hem Nyheter Välj rätt tråd