Har du koll på konstläder?

Kunskaptraden4-1

Konstläder, vinyl, galon, sky – kärt barn har många namn. I det här avsnittet av kunskapstråden snackar vi om konstläder. Vad är egentligen ftalater, vilket konstläder ska du välja till ditt projekt och hur var det där med spritning?

Visste du att ordet Galon från början är ett varumärke? Ordet kommer från en sammansättning av Gamlestadens Konstläderfabrik och nylon (Ga-lon). Idag är det många som använder galon som benämning för konstläder, dvs. en väv av textil som beläggs med plast (vanligtvis PVC eller PU). Tyvärr har konstläder haft ett ganska tråkigt rykte, det har uppfattats som plastigt, billigt och av dålig kvalitet. Lyckligtvis har konstläder, i likhet med andra material, utvecklats väldigt mycket de senaste åren och idag finns det både riktigt tåliga och snygga konstläder på marknaden.

Vad är ftalater?

Ftalater är en grupp omdebatterade ämnen som används som mjukgörare i plaster. Vissa ftalater, dock inte alla, kan vara eller misstänks vara hormonstörande. I EU är användning av ftalater vid tillverkning reglerat och de skadliga ftalaterna är till stor del ersatta med andra mjukgörare. Allt fler konstläder tillverkas därmed helt utan ftalater, dessa konstläder är fria från ftalater: Avantgarde, Chronos, Dolce och Maglia.

Vilket konstläder ska du välja?

Det finns många aspekter att ta hänsyn till vid val av material, t.ex. flamskyddskrav, slitstyrka, yttre påverkan (t.ex. väder och vind) och kanske inte minst utseende. På OC Oscarson har vi två huvudkollektioner, Contract Collection (CC) som är framtagen för offentlig miljö som t.ex. hotell, restauranger, kontor etc. och Marine Collection (MC) som bland annat används i båtar, utomhusmiljöer, snöskotrar etc. CC och MC är uppdelade i två kategorier – läderliknande och textilliknande. Utöver Contract och Marine har vi även Surface Collection och Automotive Collection. Vissa konstläder passar till flera olika områden och finns därför med i flera av kollektionerna.

Majoriteten av våra konstläder är framtagna för att möta de krav som ställs på offentliga miljöer. De flesta med en slitstyrka på minst 100 000 Martindale, förstklassig UV-tålighet och extra tufft mot fläckar och bakterier. I tabellen nedan ser du vilka användningsområden som de olika referenserna är lämpliga för.

Klicka på respektive design nedan för mer info, färgval och prover.

I = Passar interiör                      E = Passar exteriör                     X = Ej specificerat

Design  Offentlig miljö Marin  Fordon Bostad


 Läderliknande

Assia I
Avantgarde  I X I
Beluga I/E X
Chronos  I I X I
Dolce  I I X I
Marlin  E I/E X E
Nautilus  E I/E X E
Pegasus/Polaris  E I/E X E
Valencia  I I X I
 Zander  E I/E X E


 Textilliknande

Carbon fiber  E I/E X E
Diamante  I/E I/E X I/E
Hitch  I/E I/E X I/E
Maglia I/E I/E X I/E
Silvertex  I/E I/E X I/E
Skyline  I/E I/E X I/E
Square Met  I/E I/E X I/E
Vogue  I/E I/E X I/E

 

Visste du att vi även kan specialtillverka konstläder efter dina önskemål? Du väljer färg, mönster och egenskaper - perfekt för dig som vill skapa ett nytt koncept eller har specifika krav. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.för mer information!

Rengöringsguider

Generellt gäller att konstlädret håller längre vid regelbunden rengöring, använd en mjuk vit trasa, ljummet vatten och eventuellt lite PH-neutral såpa. Eventuella fläckar avlägsnas omgående för bästa resultat. Vi har olika rengöringsguider beroende på vilken beläggning konstlädret har. De två vanligaste beläggningarna är Permablok3 och Permaguard. Klicka på länkarna nedan för att komma till respektive rengöringsguide:

Kan du sprita konstlädret?

Det här är en ständigt återkommande fråga. Svaret är inte alltid självklart och det varierar från konstläder till konstläder. Det som händer när konstlädret spritas är att mjukgöraren i materialet ”dras ut”, det gör att konstlädret torkar och lättare spricker. Vissa konstläder har högre tolerans mot alkohol än andra, men generellt så är det bäst att eftertorka med vatten. Klicka på länken nedan för att se vilka rengöringsmedel som är godkända för respektive konstläder. Finns rengöringen eller konstlädret du letar efter inte med på listan? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Rengöringsguide med godkända rengöringsmedel

 

 

Du är här: Hem Nyheter Har du koll på konstläder?