Så väljer du rätt tyg till marin och utomhusmiljö

Kunskapstr4-news

Att välja rätt tyg till båten eller utemöblerna kan vara lite klurigt. Väljer du fel tyg ökar risken för bland annat mögel och svamptillväxt. Risken finns också att materialet bleknar av solen, blir fult eller går sönder och behöver bytas ut långt tidigare än väntat.

Vad ska jag tänka på?

Tyger som ska klara av utomhusklimat bör tåla både väder och vind. Därför bör du välja ett tyg som har hög UV-tålighet och som står sig bra i fuktiga och/eller blöta miljöer.

UV-tålighet

Färgbeständighet visar på hur tygets färg bleknar när det exponeras av ljus. För detta används ofta testmetoden Blue wool scale där tyget placeras i en testkammare tillsammans med ett referenstyg och utsätts för artificiellt ljus. Standarden kallas ISO 105-B02 och skalan går från 1 till 8 där 4 brukar vara ett acceptabelt betyg för tyger. Vi rekommenderar dock att du väljer ett material med högre UV-tålighet till utomhusbruk. De flesta av våra marina konstläder och tyger har en UV-tålighet på 7–8 på Blue wool scale-

När det kommer till marina tillämpningar som till exempel båtkapell så rekommenderar vi vävar tillverkade av spinnfärgad akryl, det innebär att fibrerna som trådarna är gjorda av är genomfärgade vilket ger en förstklassig UV-tålighet till skillnad från tyger där bara ytskiktet är färgat.

Undvik mögel och svamptillväxt

Tyger och material som inte är avsedda för utomhusbruk drabbas lätt av mögel och svamptillväxt. För att undvika den typen av tillväxt bör du välja ett hållbart material som klarar av fuktiga miljöer. Generellt sett brukar obehandlade naturmaterial som bomull lättare drabbas av mögeltillväxt när det utsätts för fukt medan syntetmaterial ofta står sig bättre. Våra konstläder och dynvävar har ett gott skydd mot den här typen av yttre påfrestningar.

Vattenavstötande eller vattentätt?

Trots att det kan låta som samma sak så skiljer de sig åt. En väv som är vattenavstötande gör att vattnet stöts ifrån, precis som det låter på benämningen, men när det utsätts för långvarig och kraftig väta tränger vattnet igenom. Ett båtkapell behöver förstås klara mer vatten än till exempel en båtdyna, varpå det också finns olika vävar för kapell och till dynor.

Skötsel och rengöring

När du har valt material till båten eller utomhusmöblerna så kan du öka livslängden och hålla väven snygg längre om du tar hand om den på rätt sätt. Här kan du läsa mer om hur du ska ta hand om dina utomhustyger.

I webshopen kan du läsa mer om respektive produkt. Har du några frågor som du inte fått svar på? This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. så hjälper vi dig gärna!

Du är här: Hem Nyheter Kunskapstråden Så väljer du rätt tyg till marin och utomhusmiljö