Så tillverkas konstfibrer

KST-Konstfibrer

En konstfiber är en fiber som framställs i ett laboratorium och alltså inte är taget helt från naturen. Det finns konstfibrer som tillverkas av cellulosa (regenatfibrer) och så finns det konstfibrer som tillverkas av plast (syntetfibrer). Gemensamt för båda typerna är hur de spinns till garn:

Steg 1 – en lösning av polymerer används. En polymer är en kemisk förening som består av långa kedjor uppbyggda av mindre molekyler.

Steg 2 – lösningen pressas genom en dysa. En dysa påminner om ett duschmunstycke och består av 10–5000+ små hål. När lösningen spinns ut ur dysan kan det göras med tre olika metoder.

Våtspinning är när lösningen pressas ut genom dysan och ner i ett koaguleringsbad där den stelnar, varpå lösningsmedlet också neutraliseras. Namnet kommer alltså från att lösningen kommer ut i ett bad. Metoden används till viskos, akryl och modal.

Smältspinning görs genom att polymeren smälts ner direkt istället för att lösningsmedel används. Den smälts med värme och pressas ut genom dysan i kall luft där det stelnar till fibrer. Metoden används till polyamid och polyester.

Torrspinning är när lösningen pressas ut genom dysan och ner i varm luft där det stelnar till en fiber. Metoden används till triacetat, acetat och akryl.

Steg 3 – när de färdiga fibrerna kommer ur dysorna dras fibrerna till en spole som de snurras upp på. Därefter är de tunna fibertrådarna färdiga att använda till tyg- eller trådtillverkning. Oftast klipps de långa trådarna för att fibern ska bli kortare och lättare att arbeta med, men också för att den i formen ska likna vissa naturfibrer.

I nästa avsnitt av kunskapstråden går vi igenom Regenatfibrer. Här hittar du de tidigare avsnitten av kunskapstråden.

Du är här: Hem Nyheter Kunskapstråden Så tillverkas konstfibrer