Vad är regenatfibrer?

plastic

Förra avsnittet av kunskapstråden handlade om tillverkning av syntetfibrer och det hittar du här. Nu har det blivit dags för att gå igenom regenatfibrer. Som vi nämnde i det föregående avsnittet så är regenatfibrer en undergruppering till konstfibrer, det tillverkas av cellulosa. Två av de vanligaste sorterna är Viskos och Lyocell.

Regenat

VISKOS (CV)

Denna fiber framställs för det mesta av träcellulosa som till exempel gran, men även bomullscellulosa från bomullsavfall används ibland. Förenklat beskrivet omvandlas träflis till en massa, vilken sedan görs till ark. Arken löses upp i lösningsmedel (kemikalier) och därefter spinns fibrerna ut. Fibern kallades från början för både rayon och konstsilke.

Egenskaper

  • Tvätt- och temperaturtåligheten är okej, viskos ska tvättas i en skonsam vattentvätt eftersom det finns risk för krympning.
  • Draghållfastheten är låg i torrt tillstånd och halveras i vått tillstånd, viskosvaror måste alltså hanteras varsamt.
  • Töjbarheten är hög och elasticiteten är låg, det gör att viskos lätt skrynklar sig.
  • Absorptionsförmågan är mycket hög.

LYOCELL

Detta är en fiber som har forskats fram och utvecklats för att försöka framställa en miljövänligare konstfiber. Ofta används träcellulosa från bambu och eukalyptus som löses upp och spinns ut i aminoxid som är både miljövänligt och återvinningsbart. Processen är mycket enklare och snabbare jämfört med tillverkning av viskos. Det är en fiber som är biologiskt nedbrytbar och återvinningsbar, alltså ett betydligt miljövänligare val av konstfibrer.

Egenskaper

  • Tvätt- och temperaturtåligheten är bra hos lyocell.
  • Draghållfastheten är god i både torrt och vått tillstånd, fibern är betydligt starkare än till exempel viskos.
  • Absorptionsförmågan är hög, lyocell absorberar fukt bra.
Du är här: Hem Nyheter Kunskapstråden Vad är regenatfibrer?