Så tar du hand om dina kapell- och utomhusvävar

Waterp

Rengöring och underhåll är A och O om Du vill att utomhustyget ska behålla sin lyster och sina egenskaper längre. Under tillverkning av utomhustyger så görs väven vattentät med hjälp av en behandling. Med tiden så kan behandlingen förlora sin verkan och det är därför bra att tvätta och behandla tyget för att återfå dess funktion och öka livslängden. Vi har samlat lite tips på vad Du bör tänka på.

Regelbunden rengöring. Bästa sättet att förhindra svåra fläckar är att rengöra tyget med jämna mellanrum, ofta räcker det att rengöra med vatten och/eller en mjuk borste eller trasa en gång i månaden. Genom att göra detta behöver inte heller tyget djuprengöras lika ofta (djuprengöring rekommenderas vartannat till vart tredje år). Tänk på att använda en vit trasa på ljusare tyger för att undvika färgmigrering.

Djupverkande rengöring. För tyger från Sunbrella® rekommenderas TEX'AKTIV CLEAN som hjälper till att ta bort fläckar och dålig lukt.

Glöm inte impregnering! Den djupverkande rengöringen TEX'AKTIV CLEAN gör att vävens vattenavstötande egenskaper minskar. Därför är det nödvändigt att impregnera tyget efter rengöring, för detta rekommenderas TEX'AKTIV GUARD. Impregneringen gör att väven återfår sina vattenavstötande egenskaper och skydd mot fläckar.

Förvaring. Tänk på att väven ska vara torr innan du viker eller lägger undan den. Skydd som t.ex. båtkapell, bimini top och liknande ska förvaras väl ventilerat för att förebygga mögeltillväxt, dvs. aldrig under en tät PVC.

OC Oscarson har utomhustyger för alla typer av miljöer. Är Du ute efter kapellväv har vi till exempel Sunbrella och Sunbrella Plus. För båt- och utomhusdynor har vi bland annat Sunbrella Solids & Stripes samt Silvertex. Vi kan även rekommendera Orchestra markisväv.

Hör gärna av Dig om Du har frågor eller funderingar!

Du är här: Hem Nyheter Nyheter Så tar du hand om dina kapell- och utomhusvävar